top of page

NOTA TAKİBİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

NOTA TAKİBİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

İyi enstrüman çalabilmenin ön koşulu iyi seviyede nota okumaktır. Nota okumakla boğuşan öğrenciler enstrümanlarına odaklanamamakta, teknik seviyelerini ilerletememektedir. Öğrenci belirli bir seviyeye gelene kadar, özellikle enstrüman çalamadığı günlerde, hergün nota okuma pratiği yapmalıdır. Özellikle Piyano partisyonları sağ ve sol el için iki farklı anahtarla gösterildiği için öğrencilerin kafasını fazlasıyla karıştıran bir yapıya sahiptir. Bu karışıklığın önüne geçmenin tek yolu sol ve fa anahtarlarında bol bol nota okuma pratiği yapmaktır.

Öğrencilerin en yaygın yaptığı hata, notaların isimlerini notaların altına yazmaktır. Bu durum nota okuma tembelliği yaratmanın yanı sıra, ilerleyen süreçte partisyonda kalabalıklaşan notaların herbirinin altına isimlerini yazmak mümkün olmayacağı için kişinin icra edilmesi zor eserlerde kafa karışıklığı yaşamasına ve panik olmasına neden olacaktır. Dolayısıyla nota isimlerini yazmaktan kesinlikle kaçınılması gerekir.

Bona (sadece nota isimlerini söylerek, notalara ait sesleri vermeden nota okumak) pratiklerinde nota okurken melodi yapmaktan kaçınılmalı, adeta bir robot gibi tek ses üzerinden nota okunmalıdır. Aksi takdirde sesler öğrencinin kulağına yanlış yerleşebilir. Öğrenci sesli okuma pratiklerinde zaten sesleri öğrenecektir; bona çalışması sadece nota isimlerini ve yerlerini öğrenme amaçlı yapılan bir çalışmadır.

Nota okurken göz hep okuduğumuz notanın bir ilerisinde olmalıdır. Nota okumakta sıkıntı yaşayan öğrenciler nota takibi konusunda sorunlarla karşılaşmaktadır. Öğretmen, öğrenci nota okurken öğrencinin o anda okuduğu notanın üzerini kapatarak öğrenciye bir sonraki notaları takip etme alışkanlığı kazandırabilir.

Piyano enstrümanında nota okuma alışkanlığı önce alt partideki sonra üst partideki sesi okumak şeklinde yerleşmelidir. Bu konuda öğrencilerime en sık verdiğim örnek “örgü örer gibi nota oku” örneğidir. Yani önce bir partiyi, sonra diğer partiyi okuyup daha sonra iki partiyi birleştirme alışkanlığı yanlış bir alışkanlıktır.

Zorlanılan pasajlarda notaların ritmiyle ve sesleriyle sözlü olarak ezberlenmesi öğrencinin tuşeye olan hakimiyetini arttıracaktır. Aynı şekilde, sayfa sonlarındaki son 2-3 ölçü ve sayfa başlarındaki ilk 2-3 ölçü de ezberlenirse öğrencinin sayfa değiştirirken yaşadığı panik ortadan kalkacaktır.

Öğrenci bazı zor pasajları parçanın bütününden ayrı çalışmanın yanı sıra, parçayı baştan sonra icra ederken metronoma sadık kalmalı, takıldığı ya da yanlış seslere bastığı yerlerde kesinlikle durmamalı, devam etmelidir. Tamamen doğru seslere basıp doğru çalmak zaten çalışmanın başlarında mümkün değildir. Önemli olan ara sıra yanlış seslere basılsa da metronoma sadık kalacak şekilde parçanın sonunu getirebilmektir.


Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…


ASLI DERİN DENİZ


Comments


bottom of page